RIEN PLATENKAMP

‘’ACtronics is een bedrijf dat ontzettend veel kunde heeft ten aanzien van verschillende elektronische autocomponenten. Intern hebben we veel technische kennis en zo kunnen wij een heel breed scala aan producten aanpakken.’’

Rien Platenkamp

Hardware engineer

In augustus 2014 ben ik als hardware engineer begonnen bij ACtronics. Ik heb voorheen de opleiding Electric and Electronical Engineering afgerond aan het Saxion Enschede en ben daarna bijna 10 jaar werkzaam geweest in een ander bedrijf. In mijn zoektocht naar nieuwe technische diepgang kwam ik in aanraking met ACtronics. Ik werd al snel ingezet bij het uitwerken van testsystemen, het ontwikkelen van schema’s hiervoor en het tekenen van de bijbehorende pcb’s. Met minder mensen meer doen! Dit had ik voor mijn gevoel al lang niet meer gedaan.

De afdeling Research & Development bestaat onder andere uit drie hardware engineers, één software engineer, twee CAD tekenaars en onze chef die alles aanstuurt. We houden ons voornamelijk bezig met het maken van analyse-equipment, om onderdelen die nog niet testbaar zijn, inzichtelijk te maken. Het betreft op dit moment met name nieuwe producten uit o.a. hybride auto’s en vrachtwagens. De uitkomsten, op basis van de analyse-equipment, leiden ook tot het bouwen van een testkast. Testkasten die daarna ingezet worden in het revisie proces. Hierbij hoort o.a. het afleveren van een geautomatiseerde test die defecten constateert. We moeten inzichtelijk krijgen waarvan een product afhankelijk is om het testbaar te maken. Welke signalen moet een ECU ontvangen voordat deze denkt dat hij zich in auto bevindt.

Ik houd me momenteel bezig met een project rondom een elektronische turbo actuator. De opdracht is: een apparaat maken dat hetzelfde of beter is dan het origineel. Je kijkt eerst wat voor een product het is en in welke omgeving werkt het. Je hebt het apparaat op je bureau maar hoe ga je dat dan testen? Daar moet dus een testapparaat voor gemaakt worden. Deze black box approach dwingt je ertoe om je kennis zoveel mogelijk paraat te hebben en te onderhouden. De nieuwe bevindingen zorgen voor inzichten in technisch hoogwaardige producten die niet veel engineers zomaar verwerven. Om het project te vervolgen hebben we met een groep een productielijn gemaakt. Ook hier weer zijn alle test apparaten van eigen makelij ingezet. Voor ons team dat hiermee bezig is, is dit echt een schouderklop waard.

Elke dag maak je voorziene en onvoorziene zaken mee. Je stopt ergens tijd en energie in om het werkend te maken, om er continuïteit in te brengen en dat kan wegvallen door de meeste stomme dingen. Dat soort ervaringen levert ook weer de nodige leermomenten op. Het maakt mijn werk bij ACtronics veelzijdig en interessant, met een gezonde dosis frustratie af en toe.

 

‘’Ik hoop me nog verder te mogen ontwikkelen binnen ACtronics want ik zit nog lang niet aan mijn plafond.’’

 

Ik heb de mogelijkheid aangegrepen om als elektrotechnische man die vrij weinig van auto’s wist, een avondcursus post HBO autotechniek te volgen. Hier is vanuit het bedrijf erg enthousiast op gereageerd. Ik heb werk dat ik kan laten zien aan mijn familieleden en daar ben ik echt heel trots op. Mocht ik in mijn huidige functie niet meer kunnen groeien dan zijn er wel andere interne functies waar dat nog wel kan. Door de grote verscheidenheid aan mensen hebben we een hele interessante werksfeer. Die is doorgaans informeel en dat vind ik juist heel belangrijk. Het benadrukt de band die we met elkaar hebben, maar ook dat je elkaar er op kunt spreken als dingen niet goed gaan. We houden elkaar scherp.