ACtronics motorsport – Onze eerste echte wedstrijd

Afgelopen woensdagavond was het dan zover. ACtronics Motorsport, een team van 8 coureurs, mocht eindelijk racen. We hebben ons dit eerste jaar ingeschreven in de KBO Team Challenge. Dit is een regionaal kartkampioenschap en dat blijkt voor ons een prima instap in de autosport. Omdat ACtronics het hele jaar 2 karts inzet, zijn er 2 teams gevormd: Team 4Fun en Team 4Real. De namen geven stiekem al een beetje aan van wie je het meeste mag verwachten, maar al meteen bij de eerste race bleek dat je Team 4Fun nooit mag onderschatten…

DE KWALIFICATIE

Ook al hadden we vooraf al geoefend op het circuit, zo’n race is toch echt wel iets anders dan een normale heat karten. De spanning bij de chaotische start, het snel en tactisch wisselen van coureurs, het inhalen van de concurrenten… Het was echt een hele ervaring.
Die spanning was ook al meteen duidelijk voelbaar tijdens de kwalificatie. We kregen slechts 8 minuten de tijd om een perfect rondje te rijden op een overvolle baan waar 15 overgemotiveerde concurrenten hetzelfde probeerden. Robert wist daarbij namens Team 4Fun een hele mooie 5e tijd neer te zetten. “5e in de eerste race?!? Hoe goed zal Kevin het namens Team 4Real het dan wel niet doen???”
Toch wel een stuk minder goed, iets wat op dat moment vooral aan de zwaar verbaasde blik van Michiel af te lezen was. (die reactie vergeten we nooit meer) Vol ongeloof stond er na 8 minuten een 11e tijd op de klokken. “Hoe was dat nu mogelijk???” Tussen plek 5 en plek 11 bleek achteraf slechts 0,22 seconden te zitten. Maar Kevin gaat natuurlijk nog wel jaren horen dat hij Team 4Fun op dat moment niet kon bijhouden.

Actronics karten finish

DE START

De start van de race was een gezellige chaos. De coureur op pole position was bij de eerste poging iets te gretig en schoot er al vol vandoor nog voordat de lichten gedoofd waren. Er werd besloten om de race maar opnieuw te starten en dit “foutje” door de vingers te zien. Bij start 2 ging het gelukkig wel goed. Gerbert (Team 4Real) was erg scherp en reed na de eerste ronde al direct op P9. Stef, wat grieperig, maar gelukkig toch aanwezig, viel namens Team 4Fun iets terug naar P8, maar bleef daarbij wel netjes uit de problemen. In de ronden die volgden was Gerbert vooral stevig in gevecht met zijn voorganger (Gerbert won uiteindelijk) en hield Stef het netjes en foutloos. Bij de eerste wissel reed Team 4Real op P8 en Team 4Fun op P11. So far, so good.

Actronics karten start

STINT 2

Na de eerste wissel was het de beurt aan Tonnie en mij. Na wat tijdverlies in de pitstraat begon voor ons beiden een zeer solide stint. Tonnie kreeg de smaak na een aantal ronden echt te pakken en ook bij mij liep het direct vanaf ronde 1 heel erg lekker. Ik kon de kart goed plaatsen en ik merkte dat er twee bochten waren waar ik flink op mijn voorgangers kon inlopen. Dat werden dan ook de punten waarop ik langzamere coureurs voor me handig kon uitremmen. Niet alleen het inhalen liep uitstekend, ook de rondetijden bleken achteraf prima in orde. Het lukte me op gegeven moment zelfs om tijden in de top 3(!) te rijden. Alleen al daarom werd de hoop op podiumplaatsen later in het seizoen steeds groter: qua pure snelheid konden we ons nu dus al bijna met de snelsten meten. Dit zou wel eens een heel mooi eerste seizoen kunnen worden! Tonnie kwam namens Team 4Fun uiteindelijk netjes op P11 binnen, ik eindigde mijn stint op P6. Toch weer 2 plekjes goed gemaakt dus.

STINT 3

In stint 3 was het de beurt aan Michiel en Rogier. Michiel zorgde voor een spectaculaire rit de baan op door 2 karts breed de eerste bocht in te gaan. Ook hij was blijkbaar erg gebrand op een goed resultaat. En dat lukte ook: P6 voor Team 4Real werd netjes vastgehouden en de tijden waren snel én constant, een bijzonder knappe prestatie voor iemand met nog relatief weinig ervaring. Rogier moest wel nog een beetje wennen, maar zorgde daardoor ook voor wat spectakel. Hij ging 2x hard achterstevoren, maar hij kon zijn weg gelukkig wel vervolgen. Toch mag wel gezegd worden dat ook Rogier bijzonder goed bezig was, want ook hij was sneller dan hij ooit gereden had. De pitstop op het eind liep alleen even fout door wat miscommunicatie. Rogier kwam al naar binnen voordat Robert klaar stond om in te stappen. Gelukkig viel het tijdverlies mee, maar door deze turbulente stint was Team 4Fun inmiddels wel naar P15 teruggevallen. Ach ja, als iedereen er maar lol in heeft toch? Het team heet tenslotte niet voor niets “4Fun”!

Actronics karten

HET EINDRESULTAAT

En toen was het tijd voor de grande finale: stint 4. Robert solliciteerde duidelijk naar een plekje in het team 4Real door ook nu weer bliksemsnel onderweg te zijn. De stunt tijdens de kwalificatie was dus niet eenmalig geluk, Robert was echt heel goed bezig. Helaas was de achterstand inmiddels te groot om nog van P15 af te komen, maar aan de sfeer te merken was iedereen toch al dik tevreden met het feit dat ze niet achteraan waren geëindigd. Race 1 was voor Team 4Fun helemaal geslaagd.
Voor Kevin was het tijd voor revanche. Net als Michiel, reed ook hij 2 karts breed de pitstraat uit en niet veel later was de coureur op P5 de pineut. Kevin was er voorbij. Zouden we dan de eerste race al direct in de top 5 eindigen? Net toen we dat begonnen te beseffen, werd het nóg mooier: een team voor ons moest nog verplicht naar binnen voor de 3e stop. Hierdoor stegen wij automatisch naar plek 4. Plek 4 in de eerste echte race ooit, wie had dat gedacht? Iedereen was dik tevreden.

Actronics karten uitslag

Helaas was het gejuich van korte duur, want direct na het afvlaggen zagen wij ons team niet meer op plek 4 in de ranglijst staan. Wat was er aan de hand? Was er iets verkeerd gegaan met afvlaggen? Was de tijdwaarneming misschien in de war? We deden navraag en bleken achteraf zelf een echte beginnersfout gemaakt te hebben: zowel Michiel als Kevin waren niet helemaal netjes volgens de regels de pitstraat uitgereden en kregen daarvoor elk 20 (!) strafseconden. We vielen door dit dure foutje helaas helemaal terug naar de 8e positie…

Maar ondanks het teleurstellende bericht op het eind, vond iedereen het toch wel een hele geslaagde eerste race. Het was spannend, het was heftig, het was leerzaam en de sfeer was vooral ook heel gezellig. De fanatiekelingen onder ons hebben nu een prachtig doel voor ogen: al direct dit eerste seizoen op het podium staan. En de lolbroeken onder ons hebben hun doel eigenlijk al bereikt: vol plezier met zijn allen een avondje karten. En Robert? Die rijdt de komende race zeker mee met Team 4Real.

Door: Bastiaan van den Heuvel

Geef een reactie